Telefon+48 606 293 136
Dieta w chorobach żołądka

Dieta w chorobach żołądka

Strona główna » Oferta » Dieta w chorobach żołądka

Dla kogo?

Dieta dedykowana dla osób z chorobą refluksową żołądka, wrzodami, stanami zapalnymi tego narządu.

Jakie są objawy?

„Palący” żołądek, uczucie zgagi, bolesne skurcze czy niesmak to niektóre z dolegliwości w chorobach żołądka. Zalecenia i jadłospisy ustalane są na podstawie objawów pacjentów, aby dzięki prawidłowej diecie, prostej w przygotowaniu, problem nie powracał.

Jakie pokarmy są zalecane?

Podstawową zasadą diety są lekkostrawne pokarmy. W chorobach żołądka zalecane są dania gotowane, gotowane na parze, pieczone w pergaminie bez dodatku pikantnych „ostrych” przypraw. Warzywa i owoce dobrze jest spożywać w w formie bez skórki i fazie zaostrzenie dolegliwości rozdrobnione i gotowane. Mimo, że produkty zbożowe pełnoziarniste są uznane za zdrowsze, ponieważ mają większą wartość odżywczą to w przypadku chorób żołądka zalecane jest spożywanie jasnego i czerstwego pieczywa, drobnych kasz i jasnych makaronów.


Jakich pokarmów unikać?

Surowe warzywa i owoce mogą powodować dolegliwości bólowe, stąd w wielu przypadkach zalecane jest ich ograniczenie.  Niewskazane jest spożywanie tłustych dań, w tym tłustych gatunków mięs, serów oraz dań smażonych. Istotne jest, aby posiłki i napoje nie były gorące. Z napojów należy wykluczyć mocne napary herbaty i kawy, alkohole oraz napoje gazowane.

Maszy pytania?
Odpowiemy tak szybko jak jest to możliwe
Zobacz również
Inne elementy naszej oferty

Żyj zdrowo i aktywnie

Ułożę odpowiednią dietę dla Ciebie
Zadzwoń +48 606 293 136
Dietetyk Joanna Giza
Wyjście
Przewiń na górę