Telefon+48 606 293 136
Dieta dla osób z cukrzycą i insulinoopornością

Dieta dla osób z cukrzycą i insulinoopornością

Strona główna » Oferta » Dieta dla osób z cukrzycą i insulinoopornością

Dla kogo?

Dieta skierowana jest dla osób z zaburzeniami glikemii, cukrzycą (diabetyków) i insulinoopornością.

Czym jest cukrzyca?

Cukrzyca to zespół chorób metabolicznych, które wynikają z zaburzeń metabolizmu organizmu związanych z występowaniem podwyższonego stężenia glukozy we krwi, czyli hiperglikemii. To choroba przewlekła, która może prowadzić do rozwoju wielu powikłań, które wpływają na pogorszenie jakości życia, a nawet skrócenie jego długości. Rozróżnia się kilka typów cukrzycy: typ 1, w tym LADA, typ 2, cukrzyca w ciąży.

Wzrost zachorowania na cukrzycę typu 2 następuje po 45 roku życia, jednak poza wiekiem czynnikami zwiększającymi ryzyko wystąpienia tej choroby są:

  • nadwaga;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • nieprawidłowa glikemia na czczo;
  • hiperlipemia;
  • insulinooporność;
  • choroby układu sercowo-naczyniowego;
  • zespół policystycznych jajników;
  • cukrzyca występująca w rodzinie.

 Jakie są objawy?

Głównym objawem cukrzycy są niewłaściwa glikemia tzn. poziom glukozy we krwi spowodowanej zaburzeniami wydzielania insuliny lub nawet jej braku. Choroba ta może prowadzić do rozwoju wielu powikłań np.: pogorszenia lub utarty wzroku, nefropatii, neuropatii, miażdżycy. Do objawów cukrzycy należą również – niezamierzona utrata masy ciała, zwiększone pragnienie i potliwość, osłabienie i problemy z koncentracją.

 Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność to stan, kiedy insulina działa słabiej na tkanki docelowe, mimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia insuliny w surowicy krwi. Wykazano zależność między występowaniem insulinooporności, a cukrzycą typu 2, pierwotne nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek.

 Jakie pokarmy są zalecane?

Dieta powinna być lekkostrawna z ograniczeniem węglowodanów łatwoprzyswajalnych. W codziennych wyborach dietetycznych warto kierować się indeksem glikemicznym oraz ładunkiem glikemicznym produktów spożywczych. Ważnym elementem diety są również spożywane białka i tłuszcze. Zalecane jest spożywanie chudych gatunków mięs, jak również tłustych ryb, orzechów i olejów roślinnych, jako źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) omega- 3 i omega-6.

Jakie produkty są niewskazane w cukrzycy?

W diecie powinny zostać ograniczone produkty będące źródłem cukrów prostych, do których należą słodycze, produkty z „białej” mąki np. pszennej, ryżowej, drobne kasze, niektóre płatki śniadaniowe. Z rozwagą powinny być również dobierane owoce. W związku z tym, że cukrzyca wiąże się z powikłaniami miażdżycy należy ograniczyć lub zrezygnować z tłustych mięs i jego przetworów oraz tłustych produktów mlecznych. Warto unikać smażenia.

Maszy pytania?
Odpowiemy tak szybko jak jest to możliwe
Zobacz również
Inne elementy naszej oferty

Żyj zdrowo i aktywnie

Ułożę odpowiednią dietę dla Ciebie
Zadzwoń +48 606 293 136
Dietetyk Joanna Giza
Wyjście
Przewiń na górę