mgr inż. Joanna Giza-Gołaszewska, dietetyk
Od lat pracuję głównie z Pacjentkami chorującymi na endometriozę. Jestem dietetykiem Polskiego Stowarzyszenia Endometrioza.
Zajmuję się również pacjentami ze schorzeniami dietozależnymi m.in. cukrzycą i insulinoopornością, zespołem metabolicznym, chorobami jelit i żołądka, chorobami układu krążenia jak nadciśnienie, miażdżyca czy dyslipidemia.
Jestem dietetykiem Szpitala na Solcu i Południowego w Warszawie, współpracuję z Centrum Medycznym SonoFem, położniczo – ginekologicznym Szpitalem imienia św. Zofii w Warszawie (Centrum Medyczne Żelazna), Carolina Medical Center, a także firmami zajmującymi się zdrowiem lub zdrową kuchnią. Ustalam i modyfikuję jadłospisy, dbając o to, aby zamierzony cel Pacjenta został osiągnięty. Jestem wykładowcą na Warszawskiej Uczelni Medycznej im. Tadeusza Koźluka na kierunku Dietetyka.
Jestem absolwentką Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Żywienie Kliniczne, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Żywienia Człowieka ze specjalnością dietetyki i Instytutu Żywności i Żywienia na kierunku Poradnictwo Dietetyczne.
Moja praca to nie tylko konsultacje dietetyczne, ale także warsztaty i zajęcia edukacyjne dla dorosłych m.in kobiet w ciąży, ale również osób związanych zawodowo ze zdrowiem.
Zapraszam bardzo serdecznie!
Czym jest endometrioza? Endometrioza jest schorzeniem, które dotyka około 6–10% kobiet. Charakteryzuje się obecnością komórek endometrium poza jamą macicy. Mimo wielu badań endometrioza należy do chorób, których etiopatogeneza jest nadal mało poznana, w związku z czym przysparza trudności w postępowaniu leczniczym. Jest wiele metod leczenia …
Dieta w endometriozieWięcejDla kogo? Dieta skierowana jest dla osób przewlekłymi chorobami wątroby. Jaką funkcję pełni wątroba i jakie są jej schorzenia? Wątroba to narząd, w którym zachodzi wiele złożonych procesów: Wytwarza żółć, niezbędną do prawidłowego przebiegu trawienia i wchłaniania tłuszczu w przewodzie pokarmowym. przebiega w niej przekształcanie …
Dieta w chorobach wątrobyWięcejDla kogo? Dieta skierowana jest dla osób starszych lub opiekujących się osobami w podeszłym wieku. Odpowiednio zbilansowana dieta dla osób starszych: Grupa osób w podeszłym wieku jest niejednorodna, dlatego brak jest uniwersalnych zaleceń dotyczących zasad racjonalnego żywienia. U osób w wieku starszym obserwuje się: Zmniejszenie …
Dieta dla senioraWięcejCzym skorupka za młodu nasiąknie… zdrowy sposób odżywiania i wyrabianie właściwych nawyków odgrywa kluczową rolę dla zdrowia dzieci. Organizm rozwija się wtedy intensywnie, dlatego posiłki muszą być oparte o produkty jak najmniej przetworzone, czyli naturalne, wysokiej jakości. Dieta dedykowana dla najmłodszych.
Dieta dla dzieciWięcej