Telefon+48 606 293 136
Dieta w chorobach wątroby

Dieta w chorobach wątroby

Strona główna » Oferta » Dieta w chorobach wątroby

Dla kogo?

Dieta skierowana jest dla osób przewlekłymi chorobami wątroby.

Jaką funkcję pełni wątroba i jakie są jej schorzenia?

Wątroba to narząd, w którym zachodzi wiele złożonych procesów:

  • Wytwarza żółć, niezbędną do prawidłowego przebiegu trawienia i wchłaniania tłuszczu w przewodzie pokarmowym.
  • przebiega w niej przekształcanie węglowodanów i białek w tłuszcze,
  • odgrywa kluczową rolę w gospodarce tłuszczowej
  • zachodzi w niej synteza cholesterolu, lipoprotein oraz fosfolipidów,
  • zachodzi w niej detoksykacja związków endogennych (np. hormonów steroidowych) i egzogennych (np. leków, toksyn docierające do niej z jelit drogą krążenia wrotnego),
  • miejsce syntezy 25-hydroksycholekalcyferolu (witaminy D),
  • gromadzi są w niej zapasy witaminy A, D, B12 oraz żelaza w postaci ferrytyny, •pełni istotne funkcje immunologiczne.

Do chorób wątroby można zaliczyć m.in. niealkoholowe i alkoholowe stłuszczenie wątroby, marskość wątroby.

Jakie są objawy chorób wątroby?

Objawy chorób wątroby zależą od rodzaju schorzenia i wydolności narządu, ale często wiążą się z osłabieniem, brakiem apetytu, wzdęciami, wymiotami lub świądem skóry.

Jakie są pokarmy wskazane w chorobach wątroby?

Dieta w wyrównanych chorobach wątroby powinna być lekkostrawna, ale z podażą błonnika jak w przypadku osób zdrowych. Posiłki powinny być skomponowane z produktów świeżych. Warzywa i owoce, które są cenne mogą być spożywane surowe, jeśli są dobrze tolerowane, zalecane jest również gotowanie, gotowanie na parze, a pokarmy mogą być rozdrabniane i przecierane.  Produkty zbożowe powinny dostarczać węglowodany złożonych, ponieważ u pacjentów mogą wystąpić zaburzenia glikemii, a cukry proste nie powinny przekraczać 50 g dziennie (co odpowiada np. 2 szklankom soku owocowego). Zaleca się chude gatunki mięsa oraz ryb, a także białko jajka.

W przypadku stwierdzonych niedoborów zalecana może być suplementacja.

Jakie są pokarmy niewskazane w chorobach wątroby?

Zalecana jest abstynencja alkoholowa. Istotne jest również stosowanie diety z ograniczeniem tłuszczu w przypadku jego złej tolerancji, zwłaszcza ciężkostrawnego jak smalec, słonina oraz tłuste gatunki mięsa i produktów mlecznych. Niewskazane są tylko te warzywa i owoce oraz produkty zbożowe, które są źle tolerowane. Z przypraw nie zaleca się przypraw pikantnych oraz nadmiernej ilości soli.

Maszy pytania?
Odpowiemy tak szybko jak jest to możliwe
Zobacz również
Inne elementy naszej oferty

Żyj zdrowo i aktywnie

Ułożę odpowiednią dietę dla Ciebie
Zadzwoń +48 606 293 136
Dietetyk Joanna Giza
Wyjście
Przewiń na górę