W profilaktyce jak i we wsparciu żywieniowym lub dietoterapii istotne jest odpowiednie zbilansowanie diety. Terminem, który często pojawia się w tej kwestii jest dieta przeciwzapalna i prozapalna.
Dieta przeciwzapalna, w dużym skrócie to dieta, której stosowanie wpływa na obniżenie poziomów biologicznych markerów stanu zapalnego. Tym samym dieta przeciwzapalna zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych schorzeń. Może znaleźć zastosowanie w różnych chorobach m.in. nowotworach, cukrzycy, chorobach układu krążenia i wynikających z zaburzenia pracy układu odpornościowego lub hormonalnego, jak endometrioza.
W przeglądzie piśmiennictwa na temat diety przeciwzapalnej badane są różne markery procesów zapalnych. Ponieważ niektóre markery są charakterystyczne dla konkretnych schorzeń nie powinno się wniosków sprowadzać do jednego mianownika, czyli zastosowania na wszystkie choroby.
Klasyfikacja elementów diety jest różna i możemy ją podzielić zarówno na produkty spożywcze jak i poszczególne składniki odżywcze np. polifenole, witaminy i skł. mineralne, które uszeregowane są na skalach według wskaźnika określającego działanie prozapalne (mające wartości) albo przeciwzapalne (wzrastające wartości). Wyróżnia się kilka wskaźników m.in.
Mimo różnorodności wskaźników wnioski, które można wyciągnąć na temat działania przeciw lub prozapalnego produktów spożywczych są spójne.
W kolejności rosnącej
W kolejności rosnącej:
W kontekście stosowania diety przeciwzapalnej warto zwrócić uwagę nie tylko na wykluczenie lub spożywanie poszczególnych produktów, ale na ogólną wartość odżywczą diety. Uniwersalnym rozwiązaniem, z mojego punktu widzenia może być dieta wegetariańska lub fleksitariańska. Poszczególne składniki jak witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe są elementami diety, których odpowiedni poziom będzie wpływał na zdrowie. A ich odpowiedni poziom spożycia będzie modulował procesy odpornościowe i tym samym zapobiegał stanom zapalnym w organizmie.