Telefon+48 606 293 136
Poradnia dietetyczna Warszawa

Dieta prozapalna vs. przeciwzapalna

Strona główna » Bez kategorii » Dieta prozapalna vs. przeciwzapalna
Dieta prozapalna vs. przeciwzapalna

W profilaktyce jak i we wsparciu żywieniowym lub dietoterapii istotne jest odpowiednie zbilansowanie diety. Terminem, który często pojawia się w tej kwestii jest dieta przeciwzapalna i prozapalna.

Co to jest dieta przeciwzapalna?

Dieta przeciwzapalna, w dużym skrócie to dieta, której stosowanie wpływa na obniżenie poziomów biologicznych markerów stanu zapalnego. Tym samym dieta przeciwzapalna zmniejsza ryzyko rozwoju niektórych schorzeń. Może znaleźć zastosowanie w różnych chorobach m.in. nowotworach, cukrzycy, chorobach układu krążenia i wynikających z zaburzenia pracy układu odpornościowego lub hormonalnego, jak endometrioza.

W przeglądzie piśmiennictwa na temat diety przeciwzapalnej badane są różne markery procesów zapalnych. Ponieważ niektóre markery są charakterystyczne dla konkretnych schorzeń nie powinno się wniosków sprowadzać do jednego mianownika, czyli zastosowania na wszystkie choroby.

Klasyfikacja elementów diety jest różna i możemy ją podzielić zarówno na produkty spożywcze jak i poszczególne składniki odżywcze np. polifenole, witaminy i skł. mineralne, które uszeregowane są na skalach według wskaźnika określającego działanie prozapalne (mające wartości) albo przeciwzapalne (wzrastające wartości). Wyróżnia się kilka wskaźników m.in.

  1. DIS (Dietary inflammation scores), EDIP (Empirical dietary inflammatory patterns), które są związane z wyższym ryzykiem cukrzycy lub raka jelita grubego.
  2. DII® (Dietary Inflammatory Index) wskaźnik diety, który został opracowany w celu zmierzenia potencjalnego wpływu diety na stan zapalny.

Mimo różnorodności wskaźników wnioski, które można wyciągnąć na temat działania przeciw lub prozapalnego produktów spożywczych są spójne.

Jakie produkty mają działanie przeciwzapalne?

W  kolejności rosnącej

 

Jakie produkty mają działanie prozapalne?

W kolejności rosnącej:

 

 

 

 

 

 

Praktyczne wskazówki:

W kontekście stosowania diety przeciwzapalnej warto zwrócić uwagę nie tylko na wykluczenie lub spożywanie poszczególnych produktów, ale na ogólną wartość odżywczą diety. Uniwersalnym rozwiązaniem, z mojego punktu widzenia może być dieta wegetariańska lub fleksitariańska. Poszczególne składniki jak witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe są elementami diety, których odpowiedni poziom będzie wpływał na zdrowie. A ich odpowiedni poziom spożycia będzie modulował procesy odpornościowe i tym samym zapobiegał stanom zapalnym w organizmie.

  • Zadbaj o odpowiednio dużą ilość i różnorodność kolorowych warzyw i owoców każdego dnia w diecie.
  • Wybieraj produkty zbożowe niskoprzetworzone.
  • Zadbaj, aby dodatek cukru w diecie był jak najmniejszy.
  • Wybieraj ryby, które znajdują się na początku łańcucha pokarmowego, hodowlane, zawierają mniej metali ciężkich.
  • Okazjonalne spożywanie pokarmów zarówno pro jak i przeciwzapalnych wiele nie zmieni w naszym zdrowiu. Jednak w myśl przysłowia „ziarnko do ziarnka aż zbierze się miarka”… warto wyznaczać sobie reguły diety.

A po więcej faktów i przepisów zapraszam do mojej książki, którą możesz kupić:

  • przez stronę wydawnictwa Medyk, klikając  TU
  •  w salonach Empik
Maszy pytania?
Odpowiemy tak szybko jak jest to możliwe
Zobacz również
Inne wątki z tej kategorii

Żyj zdrowo i aktywnie

Ułożę odpowiednią dietę dla Ciebie
Zadzwoń +48 606 293 136
Dietetyk Joanna Giza
Wyjście
Przewiń na górę