Dieta z niskim indeksem glikemicznym to inaczej dieta, która ogranicza węglowodany łatwo przyswajalne. Ta dieta jest zalecana dla osób z zaburzeniami glikemii (hiper-, hipoglikemią), cukrzycą, insulinoopornością oraz nadwagą i otyłością. W badaniach wykazano, że dieta z niskim indeksem glikemicznym to mniejsze ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy, jelita grubego.
W diecie tej zaleca się produkty, które są bogate w błonnik pokarmowy jak np.
- pieczywo i makarony z mąki razowej (m.in. pszennej, orkiszowej, owsianej, żytniej, gryczanej),
- kasze gruboziarniste (m.in. pęczak, ryż dziki, ryż brązowy, kasza gryczana, owsiana, orkiszowa),
- naturalne płatki (czyli nie czekoladowe, nie miodowe… nie słodzone)
- warzywa i owoce z niskim indeksem glikemicznym (przykład w tabeli poniżej)
Podobnie jak w diecie DASH, o której pisałam w poprzednim wpisie, który możesz przeczytać tutaj, w diecie z niskim indeksem glikemicznym zalecane jest:
- ograniczenie tłustych gatunków mięs i wędlin (wieprzowego) na rzecz chudych gatunków np. mięsa z indyka, kurczaka, królika,
- regularne spożywanie ryb, co najmniej 1-2 razy w tygodniu,
- regularne spożywanie roślin strączkowych jak czarna lub biała fasola, soczewica, ciecierzyca lub soja, co najmniej 1 raz w tygodniu,
- wybieranie naturalnych produktów mlecznych bez dodatku cukru jak półtłusty i chudy twaróg, jogurt naturalny, kefir czy maślanka. Sery dojrzewające („żółte”) są wysokokaloryczne, znacząco tłuste, bogate w tłuszcze nasycone i zawierają dużo soli. Z tego powodu nie powinny stanowić podstawy produktów mlecznych w codziennej diecie.
- stosowanie olejów roślinnych m.in. oleju rzepakowego, lnianego lub oliwy z oliwek
- ograniczenie lub wykluczenie z diety tłuszczów pochodzenia zwierzęcego jak masło, smalec.
Moim zdaniem dieta z niskim indeksem glikemicznym jest bardzo liberalna. Tym samym pozwala na urozmaiconą, atrakcyjną i smaczną dietę, dlatego poleciłabym ją każdej osobie, która chce zadbać o zdrowie.
Czy wiesz, że
Aby obniżyć indeks glikemiczny dania, możesz dodać produkty, które są źródłem białka jak np. jajo, albo produkty, które są źródłem tłuszczu np. oliwę, orzechy.