Telefon+48 606 293 136
Dietetyk SmakFit

Kawa a nowotwory ginekologiczne

Strona główna » Aktualności » Kawa a nowotwory ginekologiczne
Kawa a nowotwory ginekologiczne

Kawa to napój z ziaren kawowca. Gatunków kaw jest bardzo wiele, a sama to nie tylko aromatycznych i pobudzający napój, ale również składnik wielu produktów spożywczych głównie deserów jak ciasta, kremy, lody, czekolady. Moim zdaniem to jeden z bardziej dyskusyjnych elementów diety człowieka, któremu często przypisuje się zły wpływ na zdrowie.

Oprócz substancji psychoaktywnej (kofeiny) zawiera wiele innych związków, do których należą korzystne dla zdrowia antyoksydanty z grupy flawonoidów.

Wpływ kawy na zapobieganie  rozwojowi chorób nowotworowych tłumaczony jest mechanizmami, do których należą:

  • eliminacja uszkodzeń oksydacyjnych w materiale genetycznym,
  • promocja apoptozy komórek nowotworowych,
  • modyfikację procesu transformacji nowotworowej (z ograniczeniem inicjacji i progresji przerzutów nowotworowych).

KAWA I RAK ENDOMETRIUM

Przekrój piśmiennictwa pokazuje słaby ochronny wpływ picia kawy na rozwój nowotworu endometrium w populacji ogólnej. Jednak zaobserwowano protekcyjne działanie kawy u kobiet po menopauzie z BMI ponad 30 kg/m2 w odniesieniu do nowotworu endometrium typu I. Porównano kobiety pijące cztery lub więcej filiżanek kawy dziennie oraz te pijące jedną lub mniej filiżanek miesięcznie.

KAWA I RAK PIERSI

Najwięcej pozytywnych wyników uzyskano, obserwując wpływ spożycia kawy na ryzyko nowotworu piersi. Co zaobserwowano:

  •  w grupie kobiet po menopauzie pijących kawę ryzyko raka piersi było niższe,
  • spożycie kawy w ilości 3–4 filiżanek i ≥5 filiżanek dziennie wiązało się z mniejszym ryzykiem raka piersi u kobiet przed i po menopauzie.  Mniejsze ryzyko było u pacjentek z  nowotworem o fenotypie ER+/PR+, ER−/PR+, a w przypadku grupy ER−/PR−  mniejsze ryzyko było przy spożyciu 3–4 filiżanki na dzień. Niestety w przypadku grupy ER-/PR- wzrost ryzyka zachorowania był wyższy wraz ze zwiększonym spożyciem kawy.

KAWA I RAK JAJNIKA

W grupie kobiet pijących  dwie albo więcej filiżanek kawy dziennie ryzyko nowotwory jajnika było niższe.

Zawartość kofeiny w produktach

TABELA 1. ZAWARTOŚĆ KOFEINY W PRODUKTACH
Kawa czarna 125 ml85 mg
Kawa rozpuszczalna 125 ml65 mg
Espresso 30 ml60 mg
Herbata czarna 150 ml32 mg
Zielona herbata 150 ml40 mg
Napoje typu cola 330 ml41 mg

CZY WIESZ, ŻE…

Spożycie kawy zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia oraz cukrzycy typu 2, która jest czynnikiem ryzyka raka szyjki macicy.

Maszy pytania?
Odpowiemy tak szybko jak jest to możliwe
Zobacz również
Inne wątki z tej kategorii

Żyj zdrowo i aktywnie

Ułożę odpowiednią dietę dla Ciebie
Zadzwoń +48 606 293 136
Dietetyk Joanna Giza
Wyjście
Przewiń na górę