Alkohol jest używką, której związek spożycia z chorobami nowotworowymi ginekologicznymi nie jest jednoznaczny.
Z jego składników, które mogą działać profilaktyczne należy wymienić polifenole oraz resweratrol, które w największej ilości występują w winie czerwonym, w mniejszej ilości w winie białym lub piwie.
Ale działanie profilaktyczne alkoholu wiąże się z odpowiednim stylem życia i masą ciała. Oznacza to, że w przypadku nadwagi oraz niezdrowej diety, alkohol nie będzie nas „chronił” przed niektórym schorzeniami…
Protekcyjne działanie spożywanych alkoholi (niskoprocentowych) wykazano w przypadku:
Ważne – profilaktyczne działanie wykazano przy odpowiednich dawkach tj spożywanie > 2 kieliszków wina miało działanie odwrotne.
Spożywanie alkoholu jest związane z większym ryzykiem raka:
Przy regularnym spożywaniu alkoholu jest większe ryzyko zakażenia wirusem HPV, które jest jedną z przyczyn raka szyjki macicy.
Z badań wynika, że spożycie ≥30 g alkoholu dziennie w porównaniu z niespożywaniem to wyższe ryzyko raka piersi.
A przyjmowanie ≥6 g alkoholu dziennie (np. >100 ml wina) jest związane ze wzmożonym ryzykiem nawrotu tego raka i zgonu z tego powodu.
W praktyce może to oznaczać niespożywanie w tygodniu alkoholu, ale w weekend wypicie większej ilości. Z tego powodu osoby w grupie ryzyka, np. w związku z obciążeniem rodzinnym powinny takich używek unikać.