Telefon+48 606 293 136
Dieta dla osób ze schorzeniami tarczycy

Dieta dla osób ze schorzeniami tarczycy

Strona główna » Oferta » Dieta dla osób ze schorzeniami tarczycy

Dla kogo?

Dieta skierowana jest dla osób z niedoczynnością tarczycy, chorobą Hashimoto.

Jakie są choroby tarczycy?

Tarczyca jest narządem, który wytwarza hormony. Stymulują one rozwój i wzrost organizmu, wpływają na procesy przemiany materii przez pracę układu pokarmowego, serca, mięśni, a także układu nerwowego. Dlatego choroby tarczycy wpływają na masę ciała, którą za sprawą prawidłowej diety i odpowiedniej farmakoterapii można kontrolować. Spośród chorób tego narządu można wymienić: chorobę Hashimoto, niedoczynność lub nadczynność tarczycy.

Jakie są objawy niedoczynności tarczycy?

  • ciągłe uczucie zimna
  • niezamierzony przyrost masy ciała
  • zmęczenie, problemy z koncentracją
  • sucha, łuszcząca się skóra
  • zaburzenia miesiączkowania
  • niepłodność
  • zaparcia

 Jakie są objawy nadczynności tarczycy?

  • uczucie gorąca
  • rozdrażnienie, nerwowość
  • niezamierzony spadek masy ciała/ chudnięcie
  • zwiększony apetyt
  • wytrzeszcz
  • osłabienie siły mięśniowej

Jakie są pokarmy wskazane dla osób z chorobami tarczycy?

Dieta dla osób z chorobami tarczycy powinna być prawidłowo zbilansowana, oparta na zasad racjonalnego żywienia dla osób zdrowych. Często spotykane wśród pacjentów są restrykcje kaloryczne oraz próby eliminacji tłuszczu, jednak synteza hormonów w tarczycy może zależeć od ilości i jakości tłuszczu w diecie. Wyniki badań wskazują na stymulujący wpływ na ten proces kwasów wielonienasyconych, głównie omega – 3. Pozytywnie wpływająca na zdrowie jest dieta dostarczająca węglowodany głównie złożone, błonnik pokarmowy w ilości co najmniej 25 g/ dzień oraz białko w ilości wyliczonej indywidualnie dla pacjenta. Źródłami białka powinny być chude gatunki mięs, jaja, ryby oraz prod. mleczne. W chorobach tarczycy ważną rolę pełni również:

  • jod, który obecny jest w rybach, glonach, skorupiaki oraz produktach mlecznych;
  • selen, który obecny jest w orzechach brazylijskich, rybach, krewetkach, skorupiakach oraz produktach mlecznych;
  • witamina D, której dieta nie jest dobrym źródłem, więc należy rozważyć suplementację.

Jakie są pokarmy niewskazane dla z chorobami tarczycy?

Wyniki badań wskazują hamujący wpływ na syntezę hormonów tarczycy nasyconych kwasów tłuszczowych (masło, smalec, tłuste gatunki mięs oraz tłuste produkty mleczne). U osób z nadczynnością tarczycy niewskazany jest nadmiar jodu.

Niektóre badania wskazują na silne powiązanie spożycia glutenu z chorobami o podłożu autoimmunizacyjnym, w tym chorobie Hashimoto, jednak brak jest istotnych dowodów w celu stosowania rutynowo diety bezglutenowej dla pacjentów z chorobą Hashimoto i innymi chorobami tarczycy. Ponieważ w chorobach tarczycy stosowana jest farmakoterapia, zaleca się ograniczenie produktów, które zmniejszają przyswajalność leków, należą do nich brokuły, soja, brukiew, kalarepa, kalafior, jarmuż oraz w mniejszym stopniu truskawki, gruszki, produkty jaglane, bataty.

Maszy pytania?
Odpowiemy tak szybko jak jest to możliwe
Zobacz również
Inne elementy naszej oferty

Żyj zdrowo i aktywnie

Ułożę odpowiednią dietę dla Ciebie
Zadzwoń +48 606 293 136
Dietetyk Joanna Giza
Wyjście
Przewiń na górę