Telefon+48 606 293 136
Dieta dla kobiet w ciąży

Dieta dla kobiet w ciąży

Strona główna » Oferta » Dieta dla kobiet w ciąży

Dla kogo?

Dieta skierowana jest dla kobiet planujących lub będących w ciąży

Odpowiednio zbilansowana dieta dla kobiet w ciąży:

Choć zwykło się mówić, że w ciąży „jedz za dwóch” jest to jednak mitem. W tym szczególnym czasie należy zwrócić uwagę na prawidłowo skomponowaną dietę z produktów świeżych i różnorodnych. To szczególny czas, kiedy w okresie 9 miesięcy trwania ciąży dzięki odpowiedniemu żywieniu mamy wpływ na zdrowie płodu i w dalszym etapie zdrowia naszego dziecka.

Zgodnie z rekomendacjami FAO/WHO/UNU zaleca się zwiększenie spożycia energii:

  • Dla kobiet w I trymestrze o 85 kcal/dobę (0,35 MJ/dobę)
  • Dla kobiet w II trymestrze o 285 kcal/dobę (1,2 MJ/dobę)
  • Dla kobiet w III trymestrze o 465 kcal/dobę (2,0 MJ/dobę)

Jakie są pokarmy zalecane dla kobiet w ciąży?

Ponieważ zapotrzebowanie przyszłej i młodej mamy na różne składniki jest zwiększone,  istotne aby dieta była bardzo odżywcza. Produkty spożywcze charakteryzują się różną zawartością składników odżywczych, mineralnych i witamin, dlatego jadłospis powinien uwzględniać wszystkie grupy produktów spożywczych uwzględniając stan zdrowia, samopoczucie i preferencje ciężarnej oraz matki karmiącej.

Jakie są pokarmy niewskazane dla kobiet w ciąży?

W ciąży i w okresie karmienia piersią zaleca się niespożywanie alkoholu oraz żywności nieświeżej mogącej być źródłem zatrucia lub zakażenia drobnoustrojami takimi jak Listeria, Salmonella, Camphylobacter jejuni. Do takich produktów można zaliczyć tatar, surowe jaja, ale także przetwory mleczne z mleka niepasteryzowanego.

Maszy pytania?
Odpowiemy tak szybko jak jest to możliwe
Zobacz również
Inne elementy naszej oferty

Żyj zdrowo i aktywnie

Ułożę odpowiednią dietę dla Ciebie
Zadzwoń +48 606 293 136
Dietetyk Joanna Giza
Wyjście
Przewiń na górę