Telefon+48 606 293 136
Poradnia dietetyczna

Botwinka w mleku kokosowym z ciecierzycą

Strona główna » Aktualności » Botwinka w mleku kokosowym z ciecierzycą
Botwinka w mleku kokosowym z ciecierzycą

Czas na botwinkę jeszcze trwa, a mając dobre źródło tego pysznego warzywa postanowiłam przygotować coś innego niż chłodnik, który w tym letnim okresie króluje u mnie na stole.

Jest to propozycja na szybki obiad, który według mnie znajdzie więcej amatorów, zwłaszcza kuchni indyjskiej.

Z czego:

  • botwinka – około 4 -5 sztuk z liśćmi
  • ciecierzyca gotowana (może być również konserwowa, ale dobrze wypłukana z zalewy)- 300 g
  • cebula lub szalotka – 2 sztuki
  • czosnek – 1 ząbek
  • mleko kokosowe 10%- 400 ml
  • woda – 200 ml
  • Pasta Curry Panang – 2 łyżki (w składzie: czerwone chilli, trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, sól, skórka z limonki, galangal, nasiona kolendry, kumin)
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka

Warzywa umyj i obierz. Cebulę i czosnek pokrój drobno i wrzuć na rozgrzaną z niewielką ilością oliwy głęboką patelnię. Podsmaż przez chwilę, do mementu aż się zeszklą. Możesz to również wykonać na wodzie, wtedy posiłek będzie łatwiej strawny. Botwinkę pokrój na małe kawałki, liście możesz porwać. Dodaj do warzyw wraz z wodą oraz pastą. Po 20 minutach dodaj mleko kokosowe. Duś jeszcze przez około 15 minut, a pod koniec dodaj ciecierzycę.

Jeśli potrzebujesz ugotuj do dania ryż, ale według mnie samo danie jest bardzo sycące.

Zapraszam smakfit.pl

Maszy pytania?
Odpowiemy tak szybko jak jest to możliwe
Zobacz również
Inne wątki z tej kategorii

Żyj zdrowo i aktywnie

Ułożę odpowiednią dietę dla Ciebie
Zadzwoń +48 606 293 136
Dietetyk Joanna Giza
Wyjście
Przewiń na górę